فرانشیز امتیازی است که در قالب قرارداد اعطا می شود که بین فرانشیز دهنده و فرانشیز گیرنده منعقد می گردد. در این قرارداد، حقوق پدیدآورنده بدون انتقال مال صورت می پدیرد و امتیازگیرنده در ازای مبلغی پول و تحت شرایطی خاص، حق ساخت، فروش، استفاده از علایم و نام تجاری را به متقاضی می دهد. لازم به یادآوری است که در این قرارداد می بایستی طرفین تاجر باشند. این نوع قرارداد در زمینه های مختلف تولید، توزیع و خدماتی منعقد می گردد و سه ویژگی خاص دارد که عبارتند از :
به موجب قرارداد فرانشیز تعهداتی بین طرفین ایجاد می گردد که عبارتند از :
این نوع قراردادها همانند قراردادهای وکالت هستند و درقالب های قراردادی خاصی تنظیم می شوند. از این قالب ها می توان به توزیع کننده (Distributor ) و نماینده ها (Agent) ها اشاره کرد.
اغلب قراردادهایی که دارندگان برندهای بین المللی با ایران منعقد می کنند در قالب Distributer می باشد چراکه دارنده برند با این نوع قرارداد مسیولیتی برای ارایه خدمات بعد از موضوع قرارداد ندارند و مسلما راهی ساده تر برای تجارت محسوب می شود.
در مقایسه تعاریف ذکر شده می توان بیان کرد که ماهیت حقوقی قرارداد فرانشیز، انتقال امتیاز است بدون انتقال مالکیت. در حالیکه نمایندگی های تجاری ناشی از وکالت است.